Tester pack
69,00 zł
Kup ten zestaw i delektuj się trzema różnymi kawami poznając smak z kaw z różnych krajów, regionów i plantacji. Zestaw 3 kaw 100g każda na Start to doskonała propozycja dla każdego kto chciałby spróbować kaw z różnych regionów, plantacji i o różnym smaku.
Espresso no 1
Poczuj magię włoskiego espresso. Delektuj się smakiem najpopularniejszych odmian brazylijskiej arabiki o łagodnym, słodkim smaku z wyczuwalną nutą czekolady i orzecha laskowego. Kawa pochodzi z jednej z największych spółdzielni – Cooperativa Cooxupe, zrzeszającej w większości małe gospodarstwa rolne, dla których uprawa kawy stanowi główne źródło utrzymania. Działająca od wielu dziesięcioleci spółdzielnia, wypracowała standardy gwarantujące niezmienną jakość dostarczanej kawy, a dodatkowo wdrożyła wiele projektów społecznych i edukacyjnych, które dbają o obecnych i przyszłych plantatorów oraz otaczające ich środowisko naturalne.
Kawa doskonale nadaje się do przygotowania kaw na bazie espresso, a także za pomocą tradycyjnej kawiarki lub french-pressu.
| KRAJ: Brasil  | 
REGION Minas Gerais  | 
| GATUNEK: 100% Arabica  | 
ODMIANA: Bourbon, Catuai, Mondo Novo  | 
| PROCES: Natural  | 
NUTY SMAKOWE: Czekolada, Orzech laskowy  | 
| REKOMENDOWANA DO: | ![]() ![]()  | 
Espresso Blend
Nie ważne czy jesteś rannym ptaszkiem czy nocną sową:). Nic tak nie stawia na nogi jak dobra kawa. Oddajemy w Twoje ręce mieszankę brazylijskiej i kolumbijskiej arabiki, o wyrazistym smaku z wyczuwalnym aromatem czekolady i karmelu. To połączenie znajdzie uznanie wymagających kawoszy. Słodycz ukryta w brazylijskiej arabice połączona z czekoladowym aromatem i nutami cytrusów arabiki o pełnym body z Kolumbii daje mieszankę kompletną.Jasne palenie gwarantuje najlepszy smak i aromat.
Kawa doskonale nadaje się do przygotowania kaw na bazie espresso, a także za pomocą tradycyjnej kawiarki lub french-pressu.
| KRAJ: Brasil/Colombia  | 
REGION Różne regiony  | 
| GATUNEK: 100% Arabica  | 
ODMIANA: Bourbon, Catuai, Mondo Novo/Castillo, Colombia, Tabi  | 
| PROCES: Natural  | 
NUTY SMAKOWE: Czekolada, karmel, orzechy  | 
| REKOMENDOWANA DO: | ![]() ![]()  | 
Single origin
Afryka czeka! Zasmakuj kawy uprawianej na najwyżej położonych plantacjach Burundi. Kirezi to kawa dla koneserów, charakteryzująca się wysoką kwasowością i orzeźwiającym smaku z wyczuwalnym aromatem jagód i limonki. „Kirezi” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „coś pięknego”.
Klimat na wysokości 1600-1800 m n.p.m. jest łagodny. Średnia temperatura to 18-25 stopni C, w zależności od wysokości. Dzięki dużej ilości opadów w okresie wegetacji,gleby są tutaj wyjątkowo żyzne. Wszystko to pozwala uzyskać zbiory, które za każdym razem uzyskują oceny powyżej 85 punktów w skali SCA (Specialty Coffee Association). Przygodę z Burundi Kirezi polecamy zacząć od metod przelewowych.
Doskonale sprawdzi się do przygotowania kawy w dripie, chemexie lub aeropressie, ale miłośnik espresso także z łatwością doceni jej walory.
| KRAJ: Burundi  | 
REGION Prowincja Ngozi  | 
| GATUNEK: 100% Arabica  | 
ODMIANA: Bourbon  | 
| PROCES: Washed  | 
NUTY SMAKOWE: Jagody, limonka  | 
| WYSOKOŚĆ UPRAW: 1600-1800 m n.p.m.  | 
REKOMENDOWANA DO:![]() ![]() ![]()  | 
Single origin
Poznaj doskonały smak kolumbijskiej arabiki, pochodzącej prosto z serca „Eje Cafetero” czyli „osi kawy”. Kawa z tego obszaru charakteryzuje się najwyższą jakością i intensywnym smakiem. Anserma to kawa o dużych ziarnach i klasycznym kolumbijskim profilu smakowym. To kawa o pełnym body, która łączy w sobie nuty słodkich owoców z czekoladą.To połączenie sprawdzi się doskonale zarówno wprzy przygotowaniu kaw na bazie espresso jak i w metodami przelewowymi.
| KRAJ: Colombia  | 
REGION: Caldas Department  | 
| GATUNEK: 100% Arabica  | 
ODMIANA: Caturra, Colombia, Castillo  | 
| PROCES: Washed  | 
NUTY SMAKOWE: Czekolada, rodzynki, winogrona, truskawka  | 
| WYSOKOŚĆ UPRAW: 1400-1800 m n.p.m.  | 
REKOMENDOWANA DO:![]() ![]() ![]()  | 
Single origin
Brazylia to miejsce nr 1 na kawowej mapie świata, Mantiqueira de Minas natomiast, to region, który na kawowej mapie Brazyli gwarantuje kawę najwyższej jakości. Wszystko dzięki tradycjom przetwórczym i doskonałym warunkom uprawy. Własnie tutaj na wysokości 1100 n.p.m. znajduje się mikro palntacja Bota Fora. Położone na górzystych wyżynach Carmo de Minas w regionie Mantiqueira de Minas gostpodarstwo ma ponad 100 letnią tradycję w uprawie kawy. Właśnie stąd pochodzi Fazenda Bota Fora – wyjątkowa kawa o wyjątkowym smaku. To prawdziwa gradka dla koneserów kawy z najwyższej półki. Odnajdziesz w niej typową dla brazylijskich arabik słodycz z wyczuwalnym aromatem mlecznej czekolady, migdałów i suszonej śliwki.
Bota Fora doskonale sprawdzi się do przygotowania espresso, jak i kawy przyrządzanej metodą przelewową.
| KRAJ: Brasil  | 
REGION Carmo de Minas, Mantiqueira de Minas  | 
| GATUNEK: 100% Arabica  | 
ODMIANA: Yellow Bourbon  | 
| PROCES: Pulped natural  | 
NUTY SMAKOWE: mleczna czekolada, migdały, suszona śliwka  | 
| WYSOKOŚĆ UPRAW: 1100-1300 m n.p.m.  | 
REKOMENDOWANA DO:![]() ![]() ![]()  | 
Single origin
Zapraszamy w podróż do miejsca, gdzie historia kawy miała swój początek. Etiopia to obowiązkowy przystanek każdego miłośnika kawy. Przez wieki, do teraz, kraj ten słynie z kawy najwyższej jakości. Oddajemy w twoje ręce wyjątkową arabikę z regionu Sidamo, kawę o złożonym bukiecie, gdzie słodycz łączy się z nutami kwiatowymi i cytrusowymi.
Ethiopia Sidamo doskonale sprawdzi się do przyrządzania kawy metodą przelewową jaki i do przygotowania espresso.
| KRAJ: Ethiopia  | 
REGION Sidamo  | 
| GATUNEK: 100% Arabica  | 
ODMIANA: Yellow Bourbon  | 
| PROCES: Wet-process  | 
NUTY SMAKOWE: słodycz, cytrusy, nuty kwiatowe  | 
| WYSOKOŚĆ UPRAW: 1600-1900 m n.p.m.  | 
REKOMENDOWANA DO:![]() ![]() ![]()  | 
| Weight | N/A | 
|---|---|
| Kawa #1 | Colombia Anserma, Early Bird, Good Morning, Little Italy, Papua New Guinea, Peru El Palto  | 
		
| Kawa #2 | Colombia Anserma, Early Bird, Ethiopia Sidamo, Good Morning, Little Italy, Papua New Guinea, Peru El Palto  | 
		
| Kawa #3 | Colombia Anserma, Good Morning, Papua New Guinea, Little Italy, Early Bird, Ethiopia Sidamo  | 
		
| Mielenie | Ziarnista, Drobno mielona (ekspres, kawiarka), Średnio mielona (drip, przelew), Grubo mielona (french, chemex)  | 
		
Single origin
Przetwarzamy informacje dotyczące Państwa wizyty stosując cookies (tzw. ciasteczka) aby poprawić efektywność strony.
Kontynuując przeglądanie naszej strony zgadzacie się Państwo na korzystanie przez nas z tych cookies. W celu uzyskania szczegółowych informacji zachęcamy do zapoznania się z naszą Polityką Prywatności.