Jackdaw to stworzona przez pasjonatów kawy
rzemieślnicza palarnia kawy,

w której smak i jakość mają najwyższe znaczenie.

Tworzymy kawy,
które sami chcemy pić.

Wyszukujemy najlepsze ziarna z różnych stron świata. Wypalamy małe ilości by dostarczyć zawsze świeżą kawę. Tworzymy mieszanki oraz sprzedajemy kawę typu single origin. Jesteśmy członkiem SCA - Specialty Coffee Association (Stowarzyszenia Kawy typu Speciality) oraz Roasters Guild (Cech Palaczy kawy). Dzięki temu ciągle podnosimy swoje kwalifikacje uczestnicząc w szkoleniach, kursach i spotkaniach branżowych oraz mamy kontakt z najlepszymi importerami kawy na świecie.

Skąd ta nazwa?

Jackdaw to z j.angielskiego kawka. Nazwa ptaka z rodziny krukowatych. Nasza kawka to wyjątkowy ptak, uważany za najinteligentniejszego z krukowatych. Skąd kawka wzięła się w nazwie palarni - to przypadek, ale nie do końca. Kawka to ciekawy ptak. Zazwyczaj spędza dużo czasu na badaniu i przewracaniu obiektów za pomocą dzioba. My także zanim kupimy kawę dokładnie sprawdzamy jej jakość i smak. Znane jest zamiłowanie kawek do przedmiotów cennych, zdarza się ze zbierają monety lub biżuterię. My także przy selekcji kaw do naszej palarni wybieramy najcenniejsze zdobycze. Zależy nam, aby kupić najlepsze kawy i móc oferować je za rozsądną cenę. Cóż, można powiedzieć, że jesteśmy przy tym sprytni, ...jak kawka.

Sztuka palenia kawy.

Jackdaw to palarnia rzemieślnicza. Wypalamy małe partie kawy, w specjalnym bębnowym piecu. Ta metoda umożliwia precyzyjną kontrolę wypału co pozwala wydobyć z kawy najlepsze walory smakowe, dlatego też stosowana jest do najwyższej jakości kaw.

Czym różni się nasz sposób palenia o przemysłowego? Kawa dostępna w sklepach to w większości kawa, która została wypalona w piecach przemysłowych. Jest ona poddana wysokiej temperaturze tak, aby skrócić czas palenia nawet do 3 min. Kawa taka w większości wypalana jest na mocno ciemny kolor. To powoduję, że traci większość aromatów. Poza tym często mija kilka miesięcy od wypalenia kawy do jej zakupu co ma duży wpływ na jej końcowy smak i aromat.

Palarnie rzemieślnicze natomiast poprzez wydłużony proces palenia mają większą kontrolę nad wypaleniem. Preferencje konsumenta decydują jaki ma być stopień wypalenia kawy, ale jest regułą, że kawy klasy Speciality wypalane są jaśniej co pozwala wydobyć ich najlepszy smak. Spróbuj naszych kaw i przekonaj sie sam.