Witamy w świecie alternatyw

 

Lubimy spędzać czas w eleganckich kawiarniach ciesząc się naszym ulubionym napojem. Ale, co, jeśli nie masz szansy odwiedzić swojej ulubionej kawiarni, aby okiełznać Twoje uzależnienie? Na szczęście w dzisiejszych czasach nie musisz być zależny od profesjonalnych ekspresów do kawy czy baristów. Witamy w świecie alternatyw. To miejsce dla osób, dla których espresso, americana czy late to już za mało. A najbardziej zachęcającą rzeczą jest to, że alternatywne metody parzenia kawy są proste i wszystkie możesz przygotować w swoim domu. Rzuciliśmy okiem na niektóre z tych alternatywnych metod parzenia. Na początek opis zapewne dwóch najbardziej popularnych.

Hario V60

V60 nazywany królem driperów to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych kawowych akcesoriów. Nie słyszałeś o tym? Jestem pewien, że już to widziałeś. Zasadniczo urządzenie w kształcie stożka, często plastikowe lub ceramiczne, ale czasami metalowe, które pozwala na przygotowanie kawy prosto do filiżanki lub serwera kawowego. Aby uzyskać doskonały napar, należy uważać na technikę nalewania. Kształt i krój V60 zapewnia kontrolowaną metodę równomiernego nalewania. Aby uzyskać idealny proces ekstrakcji, potrzebujesz:

  • 20 g świeżo zmielonej kawy
  • Gorącą wodę (nie używaj wrzącej wody, spala kawę i sprawia, że smakuje nieprzyjemnie, idealna temperatura wynosi około 91-95 ° C – taką uzyskasz po odczekaniu 1-1,5 min po wrzeniu),
  • Twój ulubiony kubek
  • Drip V60
  • Papierowy filtr V60
  • Wagę cyfrową (opcjonalnie, ale wysoce zalecane).
Sposób przygotowania:
  • Umieść odpowiedni filtr w dripie. Zalecamy zmoczyć filtr gorącą wodą.
  • Wsyp kawę do dripa i delikatnie wyrównaj poziom powierzchni (w tym celu możesz delikatnie potrząsnąć stożkiem). Połóż zaparzacz na kubku/ dzbanku, po czym wszystko umieść na wadze (jeśli posiadasz),
  • Zalej kawę małą ilością wody (jeśli masz wagę powinna wskazywać 50g) i pozostaw na 45s. To etap pre-infuzji, gdy kawa „rozkwita”,
  • Dolewaj resztę wody okrężnymi ruchami, aż do uzyskania całego naparu. Zasada jest taka aby na każde 8g kawy przypadało 100g wody,
  • Cały proces parzenia powinien trwać nie więcej niż 4 min.
  • Delektuj sie pyszna kawą :)

Parzenie kawy metodą Chemex

 
CHEMEX

To pięknie wyglądające urządzenie, które jest serwerem po zaparzeniu kawy. Dzięki swojej budowie i dedykowanych filtrach o zmniejszonej przepuszczalności, ekstrakcja jest wydłużona i bardzo równa. Filtr sprawia, że większość substancji nierozpuszczalnych osadza się na nim i nie przedostaje się do kawy. W smaku uzyskujemy delikatny, czysty, wyrazisty i nieco herbaciany napar. Jego wynalazcą jest Peter J. Schlumbohm, który przerobił lejek laboratoryjny w zaparzacz do kawy. Ten wynalazek zdobył uznanie także w świecie design-u, do tego stopnia, że jeden egzemplarz został umieszczony w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. Metoda polega na,podobnie jak w przypadku V60 na przelewaniu wody przez kawę umieszczoną w papierowym filtrze, który wcześniej należy przepłukać wodą. Inny jest natomiast czas, który przeznaczony jest na wydobycie naparu i miejsce mocowania filtra – ten umieszczany jest w tym samym naczyniu co zaparzana kawa. Wszystko to za sprawą specjalnie przygotowanym filtrom i specyficznej budowie, która przypomina raczej klepsydrę. Do chemexu używa się grubo mielonej kawy 6-7g na 100 ml wody. Oczywiście w tej metodzie również trzeba przelać wcześniej zmieloną kawę wrzątkiem. Później woda wlewana jest okrężnymi ruchami. Cały proces parzenia kawy w Chemexie powinien zająć nie więcej niż cztery i pół minuty.

Czego potrzebujesz:
  • Chemex
  • Filtry Chemex
  • 40 g zmielonej kawy
  • Gorąca woda
Sposób przygotowania:
  • Umieść odpowiedni filtr w Chemexie. Zalej go gorącą wodą, potem wylej nadmiar wody zgromadzoną w Chemexie.
  • Wsyp kawę i delikatnie wyrównaj poziom powierzchni.
  • Zalej kawę małą ilością wody (tak aby cała kawa była zamoczona) i pozostaw na 45s. To etap pre-infuzji, gdy kawa „rozkwita”,
  • Dolewaj resztę wody okrężnymi ruchami, aż do uzyskania całego naparu. Zasada jest taka aby na każde 7g kawy przypadało 100g wody,
  • Cały proces parzenia powinien trwać nie więcej niż 4-4,5 min.
  • Delektuj się pyszna kawą :)

Jesteście gotowi? Zacznijcie od odpowiedniej kawy. Nasze świeżo palone single z Afryki jak Burundi Kirezi czy Ethiopia Sidamo, a także brazylijska Bota Fora czy kolumbijski Santander Excelso doskonale oddadzą pełnie swoich smaków w każdej z tych alternatywnych metod parzenia. Polecamy także zakładkę akcesoria. W niej znajdziecie zarówno najpopularniejszy Chemex wraz filtrami jaki i zestaw Hario V60, oba w bardzo przystępnej cenie.