Kawowa mapa świata czyli jak smak ziaren kawy zmienia się ze względu na region, z którego pochodzą?

Zacznijmy od początku. Czym są profile smakowe? Osoby pijące kawę regularnie mówią o nutach smakowych w kawie - owocowych, orzechowych lub słodkich lub o wielu innych smakach. I nie mówimy tutaj o dodawanych do kawy aromatach, a naturalnych aromatach ukrytych w ziarnach. Różne ziarna, uprawiane w różnych regionach wytwarzają określone profile smakowe. Podczas gdy indywidualny mikroklimat lub unikalna technika przetwarzania kawy mogą sprawić, że kawa pochodząca z jednego źródła różni się od innych uprawianych na tym samym obszarze, możemy mówić ogólnie o wspólnych cechach kaw pochodzących z konkretnych rejonów świata. Poniżej chcielibyśmy przybliżyć Wam najważniejsze cechy smakowe, a tym samym różnice między kawami Ameryki Południowej a kawami z Afryki.

Aby lepiej poznać poszczególne kawy i określić ich profile smakowe Specality Coffee Assosiation of America, wspólnie z World Coffee Research stworzyło Koło Smaków Testerów Kawy (Coffee Taster’s Flavor Wheel), które określa smaki kawy grupując je w sekcje. Ocena smaków następuje zarówno przez doznania smaku, jak i zapachu. Kawę oceniamy zaczynając od określenia ogólnych jej cech smakowych (środek koła), przesuwając się na zewnątrz koła, okreśłając tym samym smak/zapach bardziej szczegółowo.

07_SCAA_FlavorWheel

Południowo-amerykańska klasyka

Arabiki z krajów takich jak Brazylia i Kolumbia mają cechy, które przypominają klasyczną kawę a ich smak jest nam najbliższy. Są kawami słodkimi o niskiej kwasowości. Odnajdziemy w nich często nuty smakowe czekolady, orzechów i karmelu. Tym samym kawy z tego rejonu świata zajmują na kole smaku zazwyczaj sekcję słodyczy, kakao i orzechów. Dzięki tym cechom smakowym stanowią one podstawę większości mieszanek, gwarantując powtarzalny, zbalansowany i słodki smak. Stopień wypalenia natomiast decyduje o odczuwalnej mniejszej lub większej goryczce. Oczywiście to tylko reguła, bo wiele kaw z Ameryki Południowej uprawianych w konkretnych plantacjach zaskakuje owocowym aromatami, nie tracąc przy tym słodkiego smaku, tak typowego dla tego regionu. Przykładem jest tutaj nasza Brazil Bota Fora – Single Origin pochodzący z położonego na górzystych wyżynach brazylijskiego regionu Carmo de Minas gospodarstwa, które zajmuje się uprawą kawy od ponad 100 lat.

Region Bota Fora

sortowanie-kawy

Afrykańska egzotyka.

Afryka jest kolebką kawy. Tutaj kawa została odkryta. Tutaj bez wątpienia istnieją niezwykłe warunki do uprawy wyśmienitej kawy, dlatego kontynent ten osiąga światową sławę dzięki produkcji kawy - niektóre z najlepszych kaw na świecie pochodzą zwłaszcza z Afryki Wschodniej (Kenia, Rwanda, Tanzania, Burundi, Etiopia) i mają największy potencjał, aby uzyskać wysoką ocenę jakości. Kawy afrykańskie są najlepiej znane ze swoich niewiarygodnie złożonych profili smakowych, które dodają słodyczy i kwasowości wielu mieszankom espresso, a także tworzą fantastycznie dopracowane single. Są one zdecydowanie najlepszym przykładem wielu różnych potencjalnych smaków, które można znaleźć w kawie. Patrząc na Coffee Tasting Wheel, kawy afrykańskie mają tendencję do zajmowania sekcji kwiatowo-owocowej na kole reprezentując smaki od jaśminu przez cytrynę po czarną porzeczkę. Doskonałym przykładem owocowych smaków limonki, jagód a także nut kwiatowych są nasze single Burundi Kirezi oraz Ethiopia Sidamo. Aby ułatwić Wam odnalezienie najlepszego dla Was smaku przygotowaliśmy zestaw testowy trzech kaw po 100g każda, gdzie sami możecie przetestować wybrane przez Was kawy i przekonać się do jakiego profilu smakowego jest Wam najbliżej.